תזונה פונקציונלית - סלק סלק סלק! - סלק כמזון אדפטוגן
דף הבית >> מזונות פונקציונליים בריאים >> ירקות >> סלק סלק סלק! - סלק כמזון אדפטוגן

סלק סלק סלק! – סלק כמזון אדפטוגן

סלק (Beet) – סלק אדום (Red Beet) – שורש סלק אדום (Red Beet Root)

בכנס 'להקדים תזונה לתרופה' 2012 בנושא 'אריכות ימים בריאה', הצגתי את הסלק כמזון אדפטוגן המתאפיין בהשפעות המשפרות יכולת פיזית ומנטלית והשפעות נוספות כגון פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, נוגדת סרטן, לרבות הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם. במאמר 'טעימה' מהמידע שהוצג.
סלק אדום - מזון אדפטוגן
אדפטוגן מקורו במילה אדפטציה (הסתגלות). כלומר, פעילות המסייעת לאורגניזם להסתגל טוב יותר למצבי עקה (סטרס).

פעילות אדפטוגנית מיוחסת בעיקרה לצמחי מרפא כדוגמת הג'ינסנג הידוע בהשפעתו הבריאותית רחבת הטווח.

את הסלק, תכונותיו והשפעותיו הבריאותיות אני בוחן מזה למעלה מ – 15 שנה וככל שחולף הזמן מצטברים מחקרים המאששים את השימוש המסורתי בו, לרבות מחקרים התורמים מידע חדש על הסלק ועל מרכיביו.

אחד המאפיינים את הצמחים האדפטוגנים (אך לא בהכרח) הוא נוכחות רכיבים הנקראים ספונינים טריטרפנים המצויים גם בסלק.

בנוסף לכך, הסלק מתאפיין בתכונות המגדירות אדפטוגניות כגון השפעה בריאותית רחבת טווח והגברת יכולת העמידות בפני גורמי נזק שונים.
 

פעילותו האדפטוגנית של הסלק - תקצירי מחקרים

סלק והגברת סיבולת פיזית

במחקר בהשתתפות 8 גברים בגילאי 19 – 38 בעלי לחץ דם נורמלי, שצרכו 500 מ"ל מיץ סלק ליום במשך 6 ימים נראה:
  • שיפור בסיבולת והגברת יכולת ביצוע פעילות גופנית לזמן ממושך יותר
  • הפחתת לחץ הדם הסיסטולי בממוצע של 6 מ"מ כספית
  • שיפור במדדים המעידים על עליה בריכוז החמצן בשרירים ובמקביל ירידה משמעותית בצריכת החמצן הכללית

סלק והשפעה קוגניטיבית

במחקר בהשתתפות 14 משתתפים שגילם הממוצע 70, קיבלו בכל בוקר 500 מ"ל מיץ סלק במשך 4 ימים, נראה בתוצאות בדיקת MRI, עלייה ברמות החמצן בחומר הלבן באונות הקדמיות (חוסר כרוני בחמצן באזור זה מקושר לירידה קוגניטיבית ולדמנציה).

תוצאות אלו מציגות פוטנציאל לשיפור בריאותי-תפקודי, מבחינה קוגנטיבית ופיזית בקרב קשישים.

סלק והפחתת לחץ דם ודילול דם

במחקר אקראי מוצלב בהשתתפות 14 משתתפים בריאים, ניתנו 500 מ"ל מיץ סלק ליום לקבוצת המחקר ואילו קבוצת הביקורת קיבלה מים.

לאחר 3 שעות בקירוב מזמן שתיית מיץ הסלק נראתה הפחתה בלחץ הדם הסיסטולי ב – 10.4 מ"מ כספית ובלחץ הדם הדיאסטולי ב – 8 מ"מ כספית.

בנוסף לכך, נראה עיכוב אגרגציית טסיות דם (דילול דם).

סלק והפחתת סטרס (עקה)

מיץ סלק שניתן לחולדות הפחית אצלן סטרס (עקה) חימצוני. מיץ הסלק ניתן לחולדות לפני גרימת הסטרס החמצוני ושימוש מוקדם זה במיץ, הוביל לשיקום חלקי של 35% בפעילות גלוטטיון פראוקסידאז ו – 66% בפעילות גלוטטיון רדוקטאז.

סלק ופעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת

מיץ שורש סלק אדום המכיל את הפיגמנטים בטלאינים הציג (במבחנה) פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת.

סלק ופעילות נוגדת קרינה

בטאלאינים שמקורם בסלק אדום הציגו השפעה מגינה מפני נזקי קרינת גאמה, בעכברים. ההשפעה מיוחסת לפעילות נוגדת החמצון של הבטאלאינים, לרבות ויסות מערכת החיסון.

סלק ופעילות נוגדת גידול

תמצית שורש סלק שניתנה לעכברים דרך הפה, הראתה פעילות נוגדת גידולי עור וריאה.
 




 

[Top]

המרכז לתזונה פונקציונלית פועל משנת 1993.

האתר מרכז ידע חשוב בתחומי תזונה נכונה, בריאה, מאוזנת ומבוססת מדע ומסורת, לרבות תזונה פונקציונלית, מזון פונקציונלי, דיאטה, מתכונים בריאים, תוספי תזונה, צמחי מרפא ותבלין.

התלמידים שלנו מתייחסים לאתר כסוג של אנציקלופדיה תזונתית וכמקור לקבלת תשובות מהימנות המבוססות על ניסיון רב שנים, לשאלות בנושאי תזונה.

אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לקהילת החברים שלנו, ולקבל במתנה הרצאות מעשירות. ההרצאות מתקיימות אונליין ומיועדות לקהל הרחב ולקהל המקצועי, בהתאמה.

המרכז לתזונה פונקציונלית

לשליחת הודעה בווטסאפ:
 



תנאי שימוש
 תקנון דיוור מפת אתר

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

© כל הזכויות שמורות functional-nutrition.co.il יוסי וענת שבח ©
אין לעשות שימוש פומבי או מסחרי כלשהו בתכני האתר, כולל אך לא רק, העתקה, תקצור, שכפול, פרסום, הוצאה לאור, הכנסת שינויים, מכירה, הפצה או הצגה.
החומר המופיע באתר ניתן להורדה ולשימוש אישי בתנאי שישמרו זכויות היוצרים.

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape