דג הליבוט נקרא בעברית לשונון או לשונון גרינלנדי ובמתכון הזה נסביר איך מכינים תבשיל הליבוט עם שום ירוק.
החלק הירוק של השום צריך להיות רך בסיום הבישול, אם עדיין לא התרכך, להמשיך לבשל (כנראה שהאש הייתה נמוכה מדי).
במרכז הקטע הירוק של השום הקרוב לראש השום, נמצא מעין "עמוד שדרה" שאינו מתרכך דיו בזמן הבישול ואינו אכיל (פשוט אוכלים את החלק החיצוני שהתרכך בבישול).
מרכיבים
1 ק"ג דג הליבוט שלם קפוא ללא עור
4 – 6 ראשים שום טריים כולל הגבעולים הירוקים (הכמות משתנה בהתאם לטעם האישי). כל ראש, לחתוך לחצאים ואת החלק הירוק לחתוך למקטעים באורך של מספר ס"מ
4 כפות גדושות של רכז עגבניות
4 כפות שמן זית מכבישה קרה
4 כפות רוטב סויה אמיתי (או לפי הטעם). במידה ויש רגישות לחיטה, גלוטן או סויה המצויים ברוטב סויה, יש להימנע ממנו ולעשות שימוש במלח
1/3 כפית אבקת פלפל שחור
1/3 כפית אבקת כורכום
1 כפית אבקת כמון
2 כפיות אבקת פפריקה מתוקה
איך מכינים תבשיל הליבוט עם רוטב שום?
להניח בסיר את כל מרכיבי המתכון
לכסות במים רותחים ולהביא לרתיחה
לאחר רתיחה לבשל בכלי מכוסה, על להבה נמוכה כחצי שעה
אופן הגשה
להגיש חם, לצד תבשיל דגנים או דמויי דגנים כגון גריסים (שעורה), פוניו, קינואה, כוסמת או אורז מלא.
מזון פונקציונלי בתבשיל הליבוט ושום ירוק
הליבוט מהווה מקור איכותי לחומצות שומן מקבוצת אומגה 3. חומצות שומן מקבוצת אומגה 3 מקושרות להפחתת הסיכון למחלות שונות כגון מחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות אוטואימוניות, אלרגיות ועוד
הליבוט מכיל B12 והוא ויטמין חשוב מאוד מבחינה מנטלית ופיזית
רכז עגבניות מהווה מקור עשיר ביותר לקארוטנואיד הנקרא ליקופן. ליקופן מקושר להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית. כמו כן ליקופן פועל כנוגד חמצון
שום מהווה מקור לאינולין. אינולין הוא סיב מסיס במים ההופך בעזרת חיידקי המעי "הידידותיים" לחומצות שומן קצרות שרשרת. לחומצות שומן קצרות שרשרת השפעה מטיבה על בריאות המעי הגס, וכן השפעה מטיבה על רמות סוכר וכולסטרול בדם
כורכום מכיל קבוצת פיגמנטים שנקראת כורכומינואידים כגון כורכומין הפועלים כנוגדי חמצון, נוגדי דלקת ונוגדי סרטן